Birkenes IL - Orientering

Birkenes IL - Orientering

Årets første treningsløp er unnagjort.

Postet av Birkenes IL - Orientering den 25. Apr 2018


Bjørn Stormoen stod for åpningen av årets treningsløpssesong. Løypene hadde en lengde fra 1,8 km til 3,7 km og ivaretok de fleste vanskelighetsgrader. Solen tittet frem et øyeblikk og varmet litt på de fremmøtte sjeler. Likevel var vel lue å foretrekke. De var over 40 deltegere på løpet og det er vi fornøyd med.

Gamlegutta er også på plass for å fortelle Birkenes Avisas utskremte noen skrøner som han kan ta med hjem til "desken". Tusen takk for at Avisa stiller opp.

Espen, Guttorm, Mette og Steinar hadde jobbet ut et "Råtass" opplegg som vi mener skal stimulere de yngste til å starte med O-idrett. Dette ble utmerket gjennomført, det var også noen nye ansikter å se. Da er det 14 dager til neste gang, på samme sted. Årsaken er at neste tirsdag er det 1.mai.

Treningsløp 24.4 med "Råtassen"

Postet av Birkenes IL - Orientering den 16. Apr 2018

Råtassen

Orienteringsgruppa i Birkenes idrettslag inviterer til Råtassen. Råtassen er et nytt spennende orienteringstilbud med fartsfylte utfordringer med kart og kompass.  Råtass passer for jenter og gutter fra 4. klasse. Denne aktiviteten passer for deg som er helt ny men også gøy for deg med mer erfaring. Vi har trenere som lærer deg kart og kompass gjennom lek og moro. Våre trenere er erfarne ungdommer og voksne. Vi tilbyr et åpent og positivt miljø som har fokus på idrettsglede i skogen.

Tidspunkt

Første trening er 24. april på skiskytterstadion kl 17.30, da blir det trening for barna og informasjon til de voksne. Etter dette er det treninger tirsdager fra klokka 17.30 til 18.30 forskjellige plasser i nærområdet. Disse treningene blir samme plass som vi samtidig arrangerer treningsløp for ungdommer og voksene.

8. mai

Skiskytterstadion

15. mai

Skiskytterstadion

22. mai

Mollestad, Øst for "gamle Molleatad bro, o-løp med deltakere også fra andre klubber. Nybegynnere kan følges rundt av foreldre/trenere.

29. mai

Åpen plass mellom Nordåsvegen 52 og 54

5. juni

Åpen plass mellom Nordåsvegen 52 og 54

12. juni

Birkeneshallen

19. juni

Hauane 1 (hos Mette og Per Johan Flaa)

14. august

Risvannsveien, ca 1,2 km fra Øvre Birkeland

21. august

Risvannsveien, ca 1,2 km fra Øvre Birkeland

28.august

Mollestad, øst for nye Mollestad bro

4. september

Mollestad, øst for nye Mollestad bro

11. september

Parkeringsplassen ved Tveide stasjon

18. september

Parkeringsplassen ved Tveide stasjon

25. september

Birkeland skole, ved blåbygget

Til treningene blir det merket fra nærmeste hovedvei.

Det legges opp til en treningssamling med overnatting i løpet av sesongen.

Utstyr

Sko og lett tøy som tåler å bli vått/skittent. Joggesko eller o-sko – ikke støvler da vi legger vekt på gleden ved å løpe i skog og myr med lett utstyr.

Orienteringsgruppa skaffer kart, kompass og brikke (som brukes til elektronisk stempling). Brikke og kompass kan lånes av orienteringsgruppa. Kart vil bli delt ut på treningene.

Pris

Deltakelse på Råtassen er gratis. Men det er ønskelig med medlemskap i Birkenes idrettslag.  

Om du vil begynne

Møt opp på skiskytterstadion 24. april klokka 17:30 eller møt opp på angitt sted en av de andre tirsdagene.

Ved spørsmål ta kontakt med Espen Birkenes / Email: espenbirkenes@hotmail.com / 91783652

For å lære mer om orientering kan du se her: http://nof-orientering.org/

 

 Treningsløp og Bedrifts O-løp 2018

Postet av Birkenes IL - Orientering den 3. Apr 2018


Nå er listen over treningsløpene lagt ut. Det kan komme noen små endringer underveis, så hold dere oppdatert på det som ligger under menyen " Treningsløp".

Vi vil i år prøve å lage et tilleggs opplegg for de yngste, det kommer mer informasjon om dette senere.

I år prøver vi oss også med "Nattløp" så hold av dagene i November til det.

Jeg har i tillegg lagt ut årets liste over Bedriftsløp i Aust - Agder

Så for årets sesong vil det være mulig å delta på:

Mandager: Bedriftsløp Aust - Agder

Tirsdager: Treningsløp Birkenes O-gruppe, Sørlandskarusellen

Onsdager: AAOK Karusellen

Vintertreningen vil holde på til 17.4.

Vi kommer med mer informasjon dersom det blir endringer.

Mvh

StyretSørlandsgaloppen - før - nå - hvordan?

Postet av Birkenes IL - Orientering den 23. Mar 2018

Mens vi venter på at snøen går, så litt om Stiftelsen Sørlandsgaloppen (SG) og veien videre.

Her kommer noe løsslupne og frie betraktninger fra formannen om SG og historiske detaljer er gjengitt med litt kunstnerisk frihet eller en viss toleransegrense sagt på ingeniørspråket. I går var det generalforsamling i Stiftelsen SG for 27nde gang.

For de som ikke vet det så har de fleste Idrettslag/O- klubber som driver med orientering i Aust- og Vest-Agder skutt inn en liten «aksjekapital» som gir dem rett til å delta i stiftelsen SG.

Det er Stiftelsen SG som tildeler Sørlandsgaloppløpene. Historisk sett så var det en «kamp» om å få dette arrangementet, som kunne gjerne kunne dra en rundt 4000 deltagere. Utover 90 årene så sank deltagertallet og det laveste som noen gang er registrert er ca. 6-700 løpere.

Formen har også endret seg fra 6 løp og «langt på skauen», til 4 løp gjerne med by sprint og mellomdistanser i nærterreng. På godt norsk kalt «Compact Games».

Selve arrangørstedene fordeles mellom Aust- /Vest-Agder og Telemark/Vestfold. Det vil si at løpene går hver andre år i Agderfylkene og hver andre år i Telemark/Vestfold. Internt i mellom de to arrangørstedene så legges det opp til en rotasjon i mellom fylkene også.

Så når SG 2016 ble arrangert i Vest-Agder (Lillesand/Høvåg) i 2016, vil det være Aust-Agder som skal i ilden i 2018.

Det er IK Grane Arendal Orientering, Hisøy OK og IF Trauma som er hovedarrangører. Løpsdagene er 28.juni til 1.juli, det er en uke tidligere enn vanlig og årsaken til det er at Veteran VM 2018 går i området rundt København.

Det blir to løp med arena fra Hoveodden på Tromøy, sprint og mellomdistanse, samt to løp fra Myra skole (Myra og Uglebo kartet).

Camping vil være i Hove leir, her er det allerede reservert ca. 400 senger av klubber som kommer, hvilket er ganske utrolig bra. Plassering av telt og bobiler kan gjøres i umiddelbar nærhet og hotell reservasjoner er gjort på Arendal Herregaard Spa og Resort (Breidablikk for oss litt eldre). Da vil to løp og overnatting foregå innenfor en radie av 500m. Utrolig flott!

 

For SG så ser det da ut som om vi har snudd litt av trenden, som vi startet i SG 2016 med ca. 1600 løpere og som fortsatte videre i Vestfold i fjor. Noe som igjen gjør at det blir noe igjen til fordeling blant arrangørene og mer interessant å arbeide hardt for et vellykket arrangement.

 Men hvorfor disse skribleriene?

SGs generalforsamling skulle også tildele arrangement for 2020 som skal gå i Vest-Agder, forresten det er helt feil! Det skal gå vest i Agder fra 2020. Det må være verdt å feire med en liten salutt (trudelutt, pang, pang).  

En arbeidsgruppe la frem to alternativer på generalforsamlingen i går, inhabiliteten er enorm i alle ledd, så vi må alle ta innspill seriøst og heve oss litt over det.

Alt. 1: To løp i Mandal sentrum (Furulunden) og to løp Søgne (Tinntjønn)

Alt.2: Fire løp med arena «Tresse» i Kristiansand sentrum (bysprint, Odderheiløp, Baneheia/Bymarka*2)

 

Begge alternativene har sine fordeler og ulemper, her er noen:

Alt.1:

 • O-løp i vest av Vest-Agder (vest i vestre del av Agder (puh)), god markedsføring av O-sporten

 • Lang avstand for arrangører

 • Flott terreng i Mandal

Alt.2:

 • Bynært, god markedsføring av O-sporten

 • Lang å løpe fra Baneheia til Tresse, ca. 900m korteste vei

 • Nærmere for arrangører

 • Vi har vært der mye før

 • Trenden er by/parkløp i store internasjonale løp, enormt populært

 

Jeg dveler ikke lenge ved dette, for SGs generalforsamling ga arbeidsgruppen en ny oppgave.

 1. Utred nye alternativer, muligens med kombinasjoner av det som er fremlagt

 2. Send dette ut til klubbene i Vest-Agder innen 31.5

 3. Det avholdes et møte blant klubbene den 14.6 kl. 19.00 på Presteheia (KOKs klubbhus) for å diskutere og bestemme opplegg.

 

Nye løpsted, f.eks Ravnedalen kan være et nytt innspill, parkering her er et problem. Hvis noen ønsker å spille inn noen forslag så består arbeidsgruppen av:

Nils Gjelsten, Høvdingen (leder)

Ingvild Mulen, KOK

Tor Mjåland, Oddersjaa

 

Hva med oss fra innlandet?

Foreløpig så ser det ut til at det er de kystnære områdene som er å foretrekke til slike arrangement som Sørlandsgaloppen, jf. Otra IL i 2014 (Aust-Agder) som slet med et lavt deltagerantall.

Som en av Vest- Agders større klubber så bidrar vi med dugnadsarbeid til arrangementet. For oss har det vært viktig å gjøre en god og seriøs jobb. Undertegne har vært «riggsjef» i 2008, Hovedkomitemedlem i 2012 og 2016. Samt at Birkenes har hatt ansvar for starten i 2012 og 2016, samt en ekstrajobb 2010 i Aust-Agder). Så lang tilbake trekker jeg historien.

Vi er ikke forpliktet til å være med, men har sett på dette som viktig arena hvor vi kan være med på å påvirke arrangementet.

 

Undertegnede (styret) har ikke tatt stilling til «hva skal vi tilby fra Birkenes O-gruppe i 2020». Det har så vidt vært oppe i uformelle samtaler. Min personlige mening er at den innsatsen som vi har lagt ned har vært imponerende, og at vi som en stor klubb bør ta det ansvaret igjen. Det gav oss omtrent 60 000.- av et totaloverskudd på ca. 550 000.-. Fordelingsnøkkelen (regnearket) gir oss rundt 10% av overskuddet, såfremt vi tar en plass i hovedkomiteen og starten.

Vi må også huske at dette er et dugnadsbidrag som de fleste av oss bare gjør hvert fjerde år. Noen er litt mer aktive, men det er frivillig valgt.

Jeg vil da utfordre O-gruppas medlemmer til å gi styret innspill på hva vi bør/ønsker/bør ikke gjøre for 2020. Jeg vil også ha synspunkter på kjøreavstand til arrangementsstedene, det er ca. 5,5 mil til Mandal.

Likevel så slo tanken meg: Våre yngste skal vel delta på Sørlandsgaloppen og da trenger de kjøring. Det klaffer jo fint med å kunne bidra med dugnad for klubben.

Var den litt søkt?

Ta det med et smil og ha en riktig god påske alle sammen!


 Mvh Svein Roar

 

PS. Karusell løpet til Høvdingen 3.4 vil med 99% sannsynlighet bli avlyst/utsatt.

 Forespørsel om dugnad på hovedløpet i Kristiansand 3-8.8

Postet av Birkenes IL - Orientering den 19. Mar 2018

Jeg gjengir er forespørselen fra KOK i sin helhet. Jeg håper at vi i Birkenes O-gruppe kan gi dem en positiv tilbakemelding. Arrangementet er fra fredag 3.8 (innrykk) til onsdag 8.8 (stafett/avreise). Spesielt så oppfordrer jeg vår ungdom til å enten melde seg på arrangementet eller stille opp i dugnaden.

Kan dere gi meg en tilbakemelding på om dere kan/vil/ønsker å stille opp. Gjør det på følgende form og innen onsdag 21.3 ( vi ses også på idrettshuset 18 - 19.00 på onsdag):

Navn / "spesiell oppgave" /tidsperiode (datoer) / dag/ natt.

Dette er et bra betalt oppdrag, som vil komme O-gruppa til nytte.

mvh

Svein Roar/Styret

Forespørselen i sin helhet:

Som dere sikkert kjenner til så er KOK arrangør av Hovedløpet og O-landsleiren 2018. Arbeidet med arrangementet er godt i gang og vi har funksjonærer til mange av oppgaven, men vi ser at det er behov for å få hjelp fra andre utenfor KOK. Jeg sender derfor ut en forespørsel til våre naboklubber om dere kan bidra med dugnadsarbeid under arrangementet.

Arrangementet starter med innrykk fredag 3/8. Vi forventer ca. 550 løpere og ledere som skal innkvarteres på KKG. Lørdag 4/8 er det langdistanse i Voie-skogen og søndag 5/8 er det sprint på Lund. Mandag 6/8 og tirsdag 7/8 er det henholdsvis aktivitetsdag på Bragdøya og treningsdag i Jegersberg og rundt KKG. Det hele avsluttes med stafett på formiddagen 8/8.

Vi trenger bistand til flere forskjellige oppgaver som f.eks. vakter under løpene, vakter/nattevakter på skolen (KKG), rigging av arena, hjelp ifbm bespisning osv. Vi har ennå ikke konkretisert alle oppgaver vi trenger bistand til, men ønsker først å undersøke hvor mye de enkelte klubbene kan bidra.

Dugnadsarbeidet godtgjøres med 100,-/time/pers.

Jeg ønsker en tilbakemelding så snart som mulig om klubben kan bistå oss under arrangementet. Om svaret er ja ønsker jeg et anslag på hvor mange som kan stille og om det er spesielle oppgaver dere helst ønsker.Powered by: Bloc