Ny klubbrekord i Jukola

Postet av Birkenes Idrettslag den 21. Jun 2024

Våre Jukolaløpere gjorde en strålende innsats og satt i år ny klubbrekord!

Her er en rapport fra lagleder Steinar Aas:

Nok en gang kastet sju ivrige o- løpere fra Birkenes seg ut i verdens største orienteringsstafett – Jukola 

Løpet gikk i år i den lille byen Kauhava vest for Wasa. 1655 lag stilte til start i herreklassen med 7 etapper og 1426 lag i dameklassen med 4 etapper. 

 Det er stor prestisje å vinne, så hele verdenseliten er på plass på sine klubblag. O- gutta fra Birkenes har nok ikke ambisjoner om å kjempe i toppen, men håper hvert år å slå sin egen klubbrekord. Før denne helga var beste plassering en 328 plass. Denne gangen var gjennomsnittsalderen på Birkeneslaget yngre enn noen gang. 

Kristian Birkeland, talentfull 18- åring fra Øvre Ås ble sendt ut som startmann.

1.etappe er en krevende oppgave, i fellesstart med 1750 lag kl. 23 på kvelden, da skal du holde hodet kaldt. Etappen var 14 km målt i luftlinje. Her måtte han finne 24 poster, og dette mestret Kristian veldig bra i nattemørket.

Deretter gikk det slag i slag.

Emil Nygård fortsatte på neste nattetappe. Den var på 15 km. Han løp et kjempeløp, og Birkeneslaget hadde med dette fått en god start

Deretter fulgte Kristian Nyhus. Han ville gjerne revansjere løpet fra i fjor, da han gikk på en storbom på en av postene. I år gjennomførte han et perfekt løp, og nå var laget på 330. plass.

De to neste etappene ble Åsulv Birkeland Stormoen og Espen Birkenes sendt ut. De orienterte stødig gjennom natta i Finland.

Begge er erfarne o-løpere, og det er viktig å ha disse med blant ung-guttene.

Så gjenstod det to etapper. Løpssterke karer, Magnus Mosfjell og Sigurd Svaland skulle ut på disse. 

Stemningen i Birkenesleiren var nervøs, men begge to plukket lag gjennom sine etapper, og etter henholdsvis 13 og 15 km i skogen løp Sigurd laget inn til plass nr 313. Ny rekord, som inspirerte til ny innsats neste år i Jukola – stafetten,

Og det er virkelig moro at orienteringsgruppa i Birkenes IL får fram ungdommer som mestrer en krevende stafett som går gjennom hele natta i de store finske skoger,


Her finner du flere bilder


Fakta om Jukola

Orienteringsstafett i Finland

 

Stafetten har vært arrangert siden siden 1949

1655 deltakere i herreklassen, 7 etapper

1426 deltakere i dameklassen, 4 etapper

Kristiansand orienteringsklubb vant stafetten i 2009 og 2015.

Birkenes har deltatt 6 ganger. Beste 

plassering 313 plass i 2024.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.